marți, 21 aprilie 2009

Utilizarea aparatelor de detectare a radarelor este interzisă în majoritatea statelor din Europa

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte cetăţenilor români care doresc să călătorească în străinătate cu ocazia sărbătorilor pascale asupra faptului că deţinerea şi folosirea aparatelor de detectare a radarelor este interzisă în majoritatea statelor europene. De asemenea, ca şi în cazul României, legislaţiile rutiere ale tuturor statelor europene interzic folosirea dispozitivelor antiradar.
Utilizarea sau deţinerea acestor aparate, se pedepseşte, în funcţie de legislaţia proprie a fiecărui stat, cu confiscarea aparatului, reţinerea certificatului de înmatriculare al autoturismului, plata unor amenzi care în unele cazuri depăşesc 2000 de euro, imobilizarea autoturismului până la achitarea acesteia etc. Date fiind cazurile de cetăţeni români care, din necunoaştere, s-au confruntat cu astfel de situaţii, site-ul Ministerului Afacerilor Externe a fost completat cu informaţii privind prevederile legale din ţările europene şi penalizările specifice pentru fiecare stat în parte. Aceste informaţii pot fi găsite la secţiunea „Sfaturi de călătorie/Condiţii de călătorie”, pe pagina fiecărei ţări (alineatul Condiţii privind traficul auto).
Legislaţia rutieră în ţările europene este în continuă schimbare. Pentru a evita situaţii neplăcute pe teritoriul altor state, Ministerul Afacerilor Externe recomandă persoanelor interesate să nu călătorească în afara României cu astfel de aparate.
Ministerul Afacerilor Externe reiterează totodată recomandarea ca, înainte de efectuarea unei călătorii în străinătate, fiecare cetăţean să se informeze cu privire la legislaţia ţării de destinaţie şi a celor de tranzit, apelând în acest sens, în situaţii specifice, chiar la ambasadele acestor state acreditate la Bucureşti.
De asemenea, MAE subliniază necesitatea cooperării cetăţenilor români cu autorităţile ţării respective şi conformării la indicaţiile acestora. Personalul consular românesc nu poate determina exonerarea de răspundere şi nu poate acorda sprijin financiar, ci doar să se asigure că cetăţenii români sunt trataţi corect şi li se respectă drepturile.
Pentru cei care îşi vor petrece sărbătorile de Paşte în străinătate, MAE pune la dispoziţie pe site-ul www.mae.ro „Îndrumarul de călătorie pentru vacanţa de Paşte”. Materialul conţine informaţii utile mult mai ample privind 36 dintre destinaţiile turistice preferate de cetăţenii români în ultimii ani şi poate fi accesat la rubrica “Sfaturi de călătorie”.
„Ghidul consular”: http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=38534&idlnk=4&cat=5

Niciun comentariu:

Trafic