marți, 20 octombrie 2009

Boc - persoana non grata in Parlament

Discutiile din plenul Senatului pe marginea eliminarii pensiilor speciale l-au determinat pe senatorul UDMR Tiberiu Gunthner sa solicite ca premierul demis Emil Boc sa fie declarat persona non grata din cauza declaratiilor jignitoare facute la adresa parlamentarilor atunci cand s-a referit ca acestia au pensii nesimtite. Parlamentarul UDMR sustine ca prin declaratiile facute de Emil Boc se slabeste din increderea acordata de cetateni alesilor. Tiberiu Gunthner a mai propus si ca premierului demis sa i se interzica sa mai candideze pentru o functie de parlamentar tocmai pe motivul ca prin afirmatiile facute a defaimat aceasta institutie a statului.
Senatorul PNL, Varujan Vosganian a precizat ca parlamentarii primesc, la pensie, de la stat, doar diferenta de bani dintre pensia calculata in baza contributiei si cea oferita prin legea speciala.
Senatorul PSD, Petre Daea, a sustinut ca "astazi traim cea mai stupida perioada, in care un sef al Guvernului, fara noima, ataca un domeniu pe care nu-l explica". El s-a aratat deranjat de pozitia "unui demnitar care are responsabilitatea conducerii Guvernului". "Domnul premier, ca un ventilator, a prezentat natiunii o situatie incompleta si pentru ca a venit timpul discutarii unui act normativ care vizeza acest domeniu fac cateva consideratii si propuneri. Mi-am facut un calcul si vorbesc despre mine. Am 36 de ani in campul muncii. Am numai 4 ani ca senator. Ma apropii de varsta cand se incheie cartea de munca. Sa-mi pun intrebarea: ies pensionar parlamentar? daca am lucrat 36 de ani si in Parlament numai 4, sunt eu cu pensie nesimtita? De aceea va propun sa supuneti la vot retrimiterea la comisie a acestui act, pentru a avea posibilitatea solicitarii ministerului de resort sa spuna care este situatia de fapt in Senat: cati pensionari sunt, care este efortul economic", a mai spus Petre Daea.
Senatorul PD-L, Radu F. Alexandru, a precizat ca sustine retrimiterea la comisie a proiectului. "Ne confruntam cu o situatie al naibii de critica. Spun, insa, ca astazi acest lucru care ni se cuvine nu poate fi onorat. A spune ca un premier trebuie declarat persoana non grata este o formulare pe care nu mi-as fi inchipuit ca ar putea fi facuta sub cupola acestei institutii. Nu acum s-a prabusit increderea in Parlament pentru ca domnul Emil Boc a facut o afirmatie pe care o crede", a mai spus Radu F. Alexandru.
Initiativa discutata in plenul Senatului apartine senatorului PSD+PC, Dan Voiculescu.

sâmbătă, 17 octombrie 2009

EcoGalati

Miscarea EcoGalati s-a pornit. In zona link-urilor gasiti calea spre blogul EcoGalati, blogul celei mai mari miscari de ecologizare derulat in Galati. In curand si poze!!!!!!

joi, 15 octombrie 2009

Chestiuni de procedura

Avem o nominalizare - Ce facem cu ea?

Lucian Croitoru este nominalizarea presedintelui Basescu pentru functia de premier al Romaniei.

Dar daca Opozitia coagulata in jurul lui Kalus Johannis nu il vrea pe Croitoru.... Procedura spune ca in termen de 10 zile, prim-ministrul desemnat cere parlamentului stabilirea datei pentru acordarea increderii.

Regulamentul sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului spune:

Art. 72. - Birourile permanente, în condiţiile art.3 din prezentul regulament, stabilesc data şedinţei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului, luând totodată măsuri pentru convocarea deputaţilor şi senatorilor. Fiecare candidat pentru funcţia de ministru, înscris în lista Guvernului, va fi audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru. În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat, pe care îl vor prezenta candidatului pentru funcţia de prim-ministru.

Ce se va intampla daca in Birourile permanente nu se intruneste cvorumul necesar stabiliii datei la care noul Guvern trebuie sa se prezinte in Parlament?

marți, 13 octombrie 2009

Parlamentarii, motiunea, guma de mestecat si noul Guvern

Nici astazi politicienii nostri nu au dat dovada de seriozitate. Urna alba in care parlamentarii si-au depozitat bilele la votul pentru motiunea "11 impotriva Romaniei" a fost umpluta si cu o bila din guma de mestecat, una din miez de paine, una din hartie alba si cu o bomboana alba. Semn ca 4 parlamentari si-au inselat supraveghetorii. Intentiile de cumparare de voturi au esuat, iar vigilenta unora a fost inselata. Asta inseamna ca unii au luat banii si au votat invers. Ma intreb daca si parlamentarii britanici pun guma de mestecat in urne sau daca membrii Congresului american fac bilute din miez de paine...
Dar, pana la urma votul cu bile a trecut, urmeaza negocierile pentru un nou Guvern. Cu Elena Udrea pe post de premier "zvonat" sau cu un nou primar in postura de posibil prim-ministru.

Motiunea de cenzura a trecut

Guvernul Boc 2 a picat in urma adoptarii motiunii de cenzura.
Voturi PENTRU - 258

miercuri, 7 octombrie 2009

A fost Tunisia

Si a fost o vacanta un pic mai lunga. A fost Tunisia. O tara frumoasa dar de vazut o singura data! Ca o recomandare pentru cei ce vor sa o vada, ar trebui sa stie ca nu este indicat sa ajunga in tarile musulmane in perioada Ramadanului. Am revenit in zona blogului si voi incerca sa va spun cam ce se mai intampla zi de zi in jurul meu. Va salut si va astept pe blog! Si daca nu stiati, aici, in Sahara, s-a filmat partea a II-a de la Razboiul Stelelor...aici, in decorul asta!

vineri, 11 septembrie 2009

Preşedintele CJ solicită implicarea organelor de anchetă în cazul scrisorilor deputatului Mircea Toader

Preşedintele Consiliului Judeţului(CJ) Galaţi, Eugen Chebac, a făcut, vineri, apel la toate instituţiile publice abilitate să ia atitudine în cazul scrisorilor semnate de deputatul PD-L Mircea Toader şi adresate beneficiarilor programului european PEAD, derulat în acest an în România, conform HG 600/2009.

Chebac este de părere că în acest caz ar trebui să se sesizeze Autoritatea Electorală Permanentă, Parchetul şi, în ultimă instanţă, chiar cetăţenii judeţului Galaţi.

Preşedintele CJ Galaţi a caracterizat demersul deputatului gălăţean Mircea Toader ca fiind un lucru „regretabil”, fiind de părere că un astfel de politician care foloseşte sărăcia oamenilor în scop electoral „nu îşi merită locul în clasa politică şi societatea românească”.

Cum scrisorile respective cuprind numele şi date despre membrii familiilor beneficiarilor, Eugen Chebac crede că informaţiile au fost procurate de la directorul APIA Galaţi, Octavian Buţurcă (fost candidat PD-L la alegerile parlamentare din toamna anului trecut).

În acest context, Eugen Chebac a transmis cetăţenilor prin intermediul mass media că alimentele pe care le vor primi sunt parte a unui program exclusiv european şi că pungile cu făină şi zahăr vor purta pe ele însemne specifice ale UE, orice alte alimente similare fiind mită electorală.      

Prin programul PEAD, în acest an, la nivelul judeţului Galaţi vor primi câte 15 kg de făină şi patru de zahăr, 82.658 , adică aproximativ 14%  din populaţia judeţului. În total, se vor primi la nivelul judeţului 1.273 de tone de făină şi 359 de tone de zahăr, care vor fi distribuite, în judeţ, de către CJ Galaţi, conform HG 600/2009. Pentru a suporta plata transportului şi depozitării alimentelor în depozite, CJ Galaţi a deblocat din fondul de rezervă suma de 300.000 lei, deoarece APIA decontează cheltuielile însă într-o măsură prea mică.

Reamintim că în urmă cu două zile, în judeţul Galaţi, beneficiarii acestui program au primit scrisori cu antetul Guvernului României „Cabinetul primului ministru”, al Uniunii Europene şi semnate de liderul grupului parlamentar PDL Mircea Toader, alături de care apare sigla PD-L şi sloganul „Alături de tine”.

În scrisorile trimise se arată că „Guvernul României, prin instituţiile abilitate în teritoriu, a analizat situaţia dumneavoastră socială şi a constatat că sunteţi îndreptăţiţi să primiţi un ajutor constând în produse alimentare (zahăr şi făină) conform Hotărârii Guvernului 600/2009. Acest ajutor este acordat cu sprijinul şi din fondurile Uniunii Europene de către Guvernul României într-un gest de solidaritate cu persoanele aflate în situaţii financiare deosebite. Aceste ajutoare le veţi ridica de la primăria comunei dumneavoastră şi reprezintă un drept legal ce nu vă poate fi refuzat de nicio autoritate publică locală. De acest ajutor beneficiază... membri ai familiei dumneavoastră”.

Semnatarul scrisorilor, deputatul PD-L Mircea Toader, îşi asumă aceste scrisori şi spune că este o acţiune a filialei locale, pentru informarea cetăţenilor din mediul rural, care, de multe ori, sunt iduşi în eroare de primari, în momentul în care se derulează astfel de programe guvernamentale.

În context, Mircea Toader a precizat că în mediul rural a devenit o practică a primarilor să ceră localnicilor voturile pentru partidul pe care îl reprezintă, ameninţându-i că nu vor mai primi venitul minim garantat.

De aceea, spune Mircea Toader, a ales să distribuie în judeţ scrisorile, pentru ca cetăţenii să înţeleagă că alimentele nu vin 'de la un primar anume, un partid anume sau un deputat anume'.

Toader a adăugat însă că sigla PD-L apare pe scrisori pentru că el este 'deputat PD-L' şi că datele privind beneficiarii HG 600 nu sunt clasificate, ci publice.

În plus, Mircea Toader spune că datele de identificare ale sărmanilor din judeţ nu provin nici de la şeful APIA, ci sunt de la PD-L Galaţi.

Mircea Toader a adăugat că, în total, s-au redactat în jur de 5-6.000 de astfel de scrisori în judeţul Galaţi, toate pe cheltuiala filialei locale.

Cât priveşte modalitatea de distribuţie a acestor scrisori, care poartă pe plicuri ştampile ale Poştei Române, directorul coordonator al Direcţiei Regionale de Poştă (Galaţi, Brăila şi Tulcea), Ion Ştefan (membru PD-L) a declarat că nu s-a semnat niciun contract cu PD-L ori cu Guvernul.

În schimb, acesta a precizat că există o factură prin care s-au trimis, la poştă, 1.013 plicuri cu ştampilă (în valoare de câte un leu), beneficiar fiind Mircea Toader, care a plătit pentru acest lucru 1.013 lei. AGERPRES

joi, 10 septembrie 2009

Parlamentarii si salarizarea unica

Victor Paul Dobre - presedinte, Comisia pentru Munca si Protectie Sociala

Pe aceasta lege cadru a fost un angajament al Guvernului cu FMI. Este o lege impusa Guvernului, care are termen de aprobare dat de FMI, pentru ca asa este la noi - altii dau termene Guvernului, data de 30 octombrie. Legea putea fi dezbatuta in proceduri normale. Din pacate, actualul Guvern nu-si tine nici macar o promisiune si are o singura regula: aceea de a trata intr-o maniera incalificabila Parlamentul.
Legea, la art. 8, spune ca salariile bugetarilor, a marii majoritati a bugetarilor, se ingheata. Conform art. 42, pentru anul 2011, urmeaza sa fie elaborat un proiect de lege al salarizarii, simplificat.
Practic, doua lucruri aduce aceasta lege: salariul minim de 705 lei de la 1 ianuarie 2010, de a carui majorare nu vor beneficia bugetarii si care va reduce locurile de munca si posibilitatea functionarilor publici de a avea slujbe in sectorul privat, ceea ce o alta lege, a Guvernului Nastase, considera a fi incompatibilitate. Deci, satul zice functionarilor publici "nu avem bani si mergeti si gasiti de lucru si la privat".

Viorel Stefan - presedinte, Comisia de Buget-Finante si Banci

Legea salarizarii unice este o incercare curajoasa a actualului Guvern de a face ordine intr-un domeniu in care, mai ales in ultimii ani, s-a instalat un haos de nedescris, ajungandu-se ca, practic, fiecare domeniu bugetar sa aiba reguli proprii de salarizare.
Cu siguranta vor fi si nemultumiri. Important este sa intelegem cu totii ca plata salariilor din banul public trebuie sa se faca pe criterii si dupa reguli precise, unitare si mai ales transparente.

Bogdan Ciuca - vicepresedinte, Comisia juridica, de disciplina si imunitati

Am crezut de la bun inceput ca Legea salarizarii va starni nemultumiri. Se pare ca, lucrata fiind in Guvern, cei care lucreaza in Guvern si-au impus niste beneficii. Sunt directori din minister care vor castiga mai mult ca un judecator sau un parlamentar. Este anormal sa nu existe o grila stabilita pe niste criterii si care sa faca referire si la pozitia sociala. Exista soferi care castiga mai mult decat un parlamentar. In zona Agentiilor sunt salarii foarte mari, de 200 de milioane si sporuri. Deci, nu in zona parlamentara exista aceste salarii si in zona guvernamentala.

joi, 20 august 2009

CONSILIUL CONCURENTEI INVESTIGHEAZA ARCELORMITTAL GALATI

Consiliul Concurentei a declansat o investigatie avand ca obiect posibila incalcare a obligatiilor agentilor  economici in domeniul concentrarilor economice instituite de Legea concurentei nr.21/1996 (art. 15).

"Din analiza unei plangeri formulate de Comvex, operator portuar din Portul Constanta, autoritatea de concurenta a retinut posibila exercitare a unei influente determinante asupra Comvex de catre societati din grupul ArcelorMittal, implicit in contextul unor relatii comerciale de lunga durata intre cei doi si a unei posibile dependente economice. In cazul in care, in urma investigatiei, nu se constata existenta unui control al lui ArcelorMittal asupra Comvex, Consiliul Concurentei isi rezerva dreptul de a se autosesiza cu privire la alte posibile incalcari ale legii in speta in cauza", a declarat domnul Bogdan Chiritoiu, Presedintele Consiliului Concurentei. 

Societatea Comvex a reclamat Consiliului Concurentei, in luna iulie, mai multe posibile incalcari ale legii si anume:

-         exercitarea controlului asupra Comvex de catre ArcelorMittal, in baza unui procent de 36%, achizitionat in cursul anului 2008, si a unor relatii de dependenta economica;

-         o intelegere intre ArcelorMittal Galati, societatea mama ArcelorMittal Holding SA si o alta societate a grupului, Expert Placement Services Ltd. prin care s-a incercat eliminarea de pe piata a lui Comvex, prin refuzul de a mai continua colaborarea cu acesta;

-         un abuz de pozitie dominanta al lui ArcelorMittal Galati, impreuna cu societati din grupul sau, abuz manifestat, atat prin exploatarea starii de dependenta economica in care se afla Comvex fata de el dar si prin refuzul de a mai trata cu acesta.

In situatia existentei unui control al lui  ArcelorMittal asupra Comvex, celelalte aspecte sesizate raman fara obiect.

Daca se va constata ca ArcelorMittal Galati a realizat o operatiune de concentrarea economica pe care nu a notificat-o Consiliului Concurentei, acesta este pasibil de sanctiune pentru omisiunea notificarii (amenda poate ajunge la pana la 1% din cifra de afaceri) si pentru punerea in practica a unei operatiuni inainte de emiterea unei decizii de catre autoritatea de concurenta (in aceasta situatie amenda poate ajunge la pana la 10% din cifra de afaceri).

duminică, 9 august 2009

Adresa Compartimentului de Informare Publica a MEC ...

Aveati idee unde se afla Compartimentul de Informare Publica a MEC?
Blestemul "Spiru Haret" n-o iarta pe Ecaterina Andronescu! :)

luni, 3 august 2009

Politisti trimisi in judecata

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpaţi:

-         Dorobăţ Gabriel, în stare de arest preventiv, ofiţer de poliţie cu gradul profesional de inspector de poliţie în cadrul Poliţiei Municipiului Galaţi – Secţia 1 Poliţie, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită şi folosirea în mod direct a informaţiilor ce nu sunt destinate publicităţii, ambele în formă continuată;

-         Ştefan Sebastian Bogdan, ofiţer de poliţie cu gradul profesional de subinspector în cadrul Poliţiei Municipiului Galaţi – Biroul Investigaţii Criminale, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită;

-         Alexandru Nicu, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la luare de mită, în formă continuată

     În rechizitoriul întocmit procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt: 

     În perioada aprilie – mai 2009, inculpatul Ştefan Sebastian Bogdan, în calitate de ofiţer la Poliţia Municipiului Galaţi – Biroul Investigaţii Criminale, a pretins un ceas în valoare de 200 euro de la un denunţător pentru a-i soluţiona favorabil o plângere penală formulată cu privire la săvârşirea unei infracţiuni de furt calificat, în sensul identificării autorilor, tragerii lor la răspundere şi recuperării unei părţi a bunurilor sustrase de la denunţător.

     În aceeaşi cauză, în perioada aprilie – 19 iunie 2009, în mod repetat, inculpatul Dorobăţ Gabriel, în calitate de ofiţer de poliţie în cadrul Poliţiei Municipiului Galaţi – Secţia 1 Poliţie, a pretins direct sau prin intermediul inculpatului Alexandru Nicu, suma totală de 21.150 euro şi un teren, din care a primit 1.150 euro de la acelaşi denunţător, în scopul de a efectua acte de serviciu menite a contribui la identificarea autorilor şi a recuperării bunurilor al căror furt fusese reclamat de denunţător. În acest sens, inculpatul Dorobăţ Gabriel a folosit informaţii confidenţiale obţinute în virtutea atribuţiilor de serviciu şi nu a adus la cunoştinţa superiorilor ori a colectivului care se ocupa de instrumentarea cazului, datele privind locul unde se aflau bunurile sustrase sau despre persoanele care le deţineau.

     La data de 19 iunie 2009, inculpatul Dorobăţ Gabriel a fost prins în flagrant după ce a primit, cu titlu de mită, suma de 1.000 euro. La data de 20 iunie 2009, Curtea de Apel Galaţi a dispus măsura arestării preventive pe termen de 29 de zile faţă de inculpat.

     La instrumentarea acestui dosar, procurorii anticorupţie au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I - Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă şi M.A.I. - Direcţia Generală Anticorupţie.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Galaţi.

joi, 23 iulie 2009

Cateva poze din emisiuni


O serie de emisiuni in care au fost invitate diverse personalitati ale Galatiului au putut fi vazute la Antena 1 Galati-Braila. Am sa postez cateva poze din timpul acestor emisiuni.
Ii vedeti in platoul emisiunii Moara de Idei pe deputatul PNL, Victor Paul Dobre si pe medicul Nicolae Bacalbasa si nu in cele din urma pe jurnalistul si scriitorul Victor Cilinca.
Singurul meu indemn este sa nu pierdeti in fiecare duminica, de la ora 12.00, Moara de Idei, la Antena 1.

joi, 16 iulie 2009

Adriana Ticau si-a pastrat locul in comisia de Transporturi

Eurodeputatul Adriana Ticau si-a pastrat postul de vicepresedinte al Comsiei pentru Transport si Turism din Parlamentul European. In aceeasi comisie va activa si Marian-Jean Marinescu.
Componenta comisiilor este urmatoarea:

1.      Comisia pentru afaceri externe (AFET) -76 membri

Norica NICOLAI (ALDE)

Ioan Mircea PAŞCU (S&D), vicepreşedinte

Cristian Dan PREDA (PPE)

Adrian SEVERIN (S&D)

 

a.      Subcomisia pentru securitate şi apărare (SEDE) -30 membri

Norica NICOLAI (ALDE), vicepreşedinte

 

b.      Subcomisia pentru drepturile omului (DROI) - 30 membri

László TŐKÉS (PPE)

 

2.      Comisia pentru dezvoltare (DEVE) - 30 membri

Corina CREŢU (S&D), vicepreşedinte

 

3.      Comisia pentru comerţ internaţional (INTA) - 29 membri

George BECALI (NA)

Iuliu WINKLER (PPE)

 

4.      Comisia pentru bugete (BUDG) - 44 membri

 

5.      Comisia pentru control bugetar (CONT) - 29 membri

Cătălin Sorin IVAN (S&D)

Monica Luisa MACOVEI (PPE)

 

6.      Comisia pentru afaceri economice şi monetare (ECON) - 48 membri

George Sabin CUTAŞ (S&D)

Theodor Dumitru STOLOJAN (PPE), vicepreşedinte

 

7.      Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale (EMPL) - 50 membri

Elena BĂSESCU (PPE)

Rovana PLUMB (S&D)

Traian UNGUREANU (PPE)

 

8.      Comisia pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară (ENVI) - 64 membri

Elena Oana ANTONESCU (PPE)

Daciana Octavia SÂRBU (S&D)

Claudiu Ciprian TĂNĂSESCU (NA)

 

9.      Comisia pentru industrie, cercetare şi energie (ITRE) - 55 membri

Ioan ENCIU (S&D)

Adina Ioana VĂLEAN (ALDE)

 

10.  Comisia pentru piaţa internă şi protecţia consumatorilor (IMCO) - 39 membri

Cristian Silviu BUŞOI (ALDE)

 

11.  Comisia pentru transport şi turism (TRAN) - 45 membri

Marian-Jean MARINESCU (PPE)

Silvia Adriana ŢICĂU (S&D), vicepreşedinte

 

12.  Comisia pentru dezvoltare regională (REGI) - 49 membri

Victor BOŞTINARU (S&D)

Petru Constantin LUHAN (PPE)

Iosif MATULA (PPE)

Ramona Nicole MĂNESCU (ALDE)

 

13.  Comisia pentru agricultură şi dezvoltare rurală (AGRI) - 45 membri

Vasilica Viorica DĂNCILĂ (S&D)

Rareş Lucian NICULESCU (PPE), vicepreşedinte

 

14.  Comisia pentru pescuit (PECH) - 24 membri

 

15.  Comisia pentru cultură şi educaţie (CULT) - 32 membri

Cătălin Sorin IVAN (S&D)

László TŐKÉS (PPE)

Tudor Corneliu VADIM (NA)

 

16.  Comisia pentru afaceri juridice (JURI) - 25 membri

BODU Sebastian Valentin (PPE), vicepreşedinte

 

17.  Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) - 55 membri

Monica Luisa MACOVEI (PPE)

Csaba SÓGOR (PPE)

Renate WEBER (ALDE)

 

18.  Comisia pentru afaceri constituţionale (AFCO) - 25 membri

 

19.  Comisia pentru drepturile femeii şi egalitatea de gen (FEMM) - 35 membri

 

20.  Comisia pentru petiţii (PETI) - 35 membri

Victor BOŞTINARU (S&D)

Adina Ioana VĂLEAN (ALDE)


joi, 25 iunie 2009

Agentia Nationala pentru Locuinte a receptionat noi locuinte in iunie 2009

Agentia Nationala pentru Locuinte a receptionat 309 unitati locative in iunie 2009, in intreaga tara. Apartamentele au fost finalizate in cadrul Programului de constructii „Locuinte pentru tineri”, destinate inchirierii. Potrivit unei informari a MDRL in Galati, in Cartierul Siret, s-au receptionat 41 de unitati locative. De la inceputul anului 2009, Agentia Nationala pentru Locuinte a receptionat, la nivel national, 1107 unitati locative.

Programul de constructii locuinte pentru tineri, destinate inchirierii, se adreseaza tinerilor care nu isi permit sa cumpere un apartament sau sa inchirieze o locuintă de pe piata libera.

Blocurile construite de ANL in cadrul Programului de constructii de  locuinte pentru tineri, destinate inchirierii sunt in garantie pe o perioada de 2 ani si orice problema semnalata de locatari in aceasta perioada este rezolvata de firmele de constructii cu care sunt incheiate contractele.

După finalizare, ANL preda locuintele primariilor, urmand ca acestea sa le repartizeze tinerilor care indeplinesc conditiile pentru a putea primi o casa.

Locuintele se acorda tinerilor cu varsta intre 18 si 35 de ani, care nu au un apartament in proprietate sau carora nu le-a fost repartizata o locuinta prin acest program. De asemenea, solicitantii trebuie sa fie incadrati cu contract de munca si sa-si desfasoare activitatea in localitatea respectiva.

miercuri, 24 iunie 2009

25 iunie 2009 - Ziua Europeana a Sigurantei trecerilor la nivel cu calea ferata

In data de 25 iunie 2009 mai multe autoritati si organizatii din sectoarele transport cai ferate si transport rutier din 23 de state ale Uniunii Europene organizeaza, cu sprijinul Comisiei Europene, Ziua Europeana a Sigurantei Trecerilor la Nivel cu Calea Ferata.
In ultimii trei ani, la nivel national, au fost inregistrate 3.463 de cazuri de lovire a semicumpenelor la instalatiile de avertizare a apropierii trenurilor, din cauza indisciplinei participantilor la traficul rutier.
In anul 2008, din cauza neatentiei participantilor la trafic, dar si din cauza ignorarii semnalizarii la trecerile la nivel cu calea ferata s-au inregistrat 167 loviri a autovehiculelor rutiere de catre materialul rulant, iar in trimestrul I al anului 2009 s-au inregistrat 28 loviri a autovehiculelor rutiere de catre materialul rulant.

marți, 23 iunie 2009

Cine a votat impotriva infiintarii Comisiei de ancheta privind privatizarea Sidex

Votul electronic la punctul de pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor referitor la infiintarea Comisiei de ancheta privind privatizarea Sidex arata ca doi deputati galateni au votat impotriva infiintarii comisiei, 4 au fost de acord, 4 nu au fost in sala, iar unul au abtinut.
Au votat impotriva infiintarii comisiei deputatii Lucretia Rosca si Florin Paslaru.
Au votat pentru infiintarea comisiei deputatii Carmen Axenie, Mihai Boldea, Bogdan Ciuca si Nicole Paun.
S-a abtinut deputatul Dragos Zisopol.
Nu au fost in sala sau nu au votat deloc deputatii Victor Paul Dobre, Dan Nica, Viorel Stefan si Mircea Toader.

Cine a votat impotriva infiintarii Comisiei de ancheta privind privatizarea Sidex

Votul electronic la punctul de pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor referitor la infiintarea Comisiei de ancheta privind privatizarea Sidex arata ca doi deputati galateni au votat impotriva infiintarii comisiei, 4 au fost de acord, 4 nu au fost in sala, iar unul au abtinut.
Au votat impotriva infiintarii comisiei deputatii Lucretia Rosca si Florin Paslaru.
Au votat pentru infiintarea comisiei deputatii Carmen Axenie, Mihai Boldea, Bogdan Ciuca si Nicole Paun.
S-a abtinut deputatul Dragos Zisopol.
Nu au fost in sala sau nu au votat deloc deputatii Victor Paul Dobre, Dan Nica, Viorel Stefan si Mircea Toader.

Deputatii au decis: Fara comisie de ancheta pentru privatizarea Sidex

Votul pentru infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta privind privatizarea Sidex a inchis, pentru o perioada, subiectul analizarii privatizarii. 116 voturi "pentru" infiintarea acestei comisii au fost insuficiente ca aceasta initiativa sa treaca. 107 deputati au fost impotriva, iar 9 s-au abtinut.

Cererea de incepere a urmaririi penale a lui Adrian Nastase a fost respinsa

Deputatii au decis, cu 116 voturi "pentru", 100 de voturi "impotriva" si 10 "abtineri" ca cererea de incepere a urmaririi penale a fostului premier Adrian Nastase nu va mai fi discutata! Argumentul PSD tine de faptul ca aceasta cerere a fost discutata deja intr-o alta sedinta a Camerei, in timp ce PD-L sustine ca prin votul dat in sedinta de astazi este pentru un alt dosar.

duminică, 21 iunie 2009

Moara de Idei, vazuta din spatele camerelor



In scurt timp voi posta fragmente audio din emisiunea difuzata duminica, 20 iunie, pe Antena 1 Galati-Braila!
Pana atunci, cateva imagini cu invitatii mei, Viorel Stefan si Mihai Tudose.

miercuri, 10 iunie 2009

Serban Mihailescu urmarit penal

Senatul a aprobat cu 77 voturi "pentru" si 29 "impotriva" raportul asupra solicitarii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in vederea formularii cererii de urmarire penala impotriva senator Serban Mihailescu, in dosarul nr.98/P/2008.

marți, 9 iunie 2009

Singurul "sponsor" care primea si nu oferea

Imi este greu sa ma obisnuiesc cu gandul ca nea Sterica nu mai este! Imi este greu sa-i uit rasul plin si replica pe care o avea de fiecare data cand intra in redactia plina de viata a cotidianului Ziua de Galati-Braila: "A venit singurul sponsor care primeste si nu ofera nimic!". Spunea asta pentru ca primea dragostea noastra, a tinerei echipe de la Ziua.

Iti multumesc, nea Sterica pentru optimismul pe care ni-l dadeai de fiecare data cand veneai la noi si n-am sa uit nici glumele tale de acolo, de pe patul de spital, cand am ras cu lacrimi amandoi!

Ramas bun nea Sterica!

miercuri, 3 iunie 2009

Liber de Rusalii

Prin lege, a doua zi de Rusalii este zi nelucratoare.
Initiativa legislativa a 11 senatori, printre care Ilie Sarbu (PSD), Cornelia Cazacu (PDL) si Teodor Melescanu (PNL), respinsa de Senat in noiembrie 2007 si care prevede modificarea Codului Muncii in sensul introducerii a inca unei sarbatori legale, cea de-a doua zi de Rusalii (prima fiind libera oricum, intrucat sarbatoarea cade duminica), a fost adoptata de deputati cu 221 de voturi pentru, niciunul impotriva si patru abtineri.

marți, 26 mai 2009

sâmbătă, 16 mai 2009

Raspuns pentru liniste economica

Postam ieri informatiile Institutului National de Statistica (INS) referitoare la reducerea PIB-ului in trimestrul I cu 2,6% comparativ cu trimestrul IV 2008. Am fost curios sa aflu cum vede acest fapt deputatul Viorel Stefan, presedintele Comisiei de Buget-Finante, incercand astfel sa inteleg si eu o mica parte din lumea noastra financiara.

Cei interesati pot prelua din explicatiile presedintelui Comisiei de Buget-Finante din Camera Deputatilor.

 

Viorel Stefan, deputat, presedintele Comisiei de Buget Finante:

„INS confirma prin date statistice ceea ce am simtit cu totii ca se intampla in Romania incepand cu trimestrul IV al anului 2008, adica reducerea productiei in mai toate domeniile de activitate economica urmare a contractiei pietelor de desfacere lovite grav de criza financiara. Acest lucru explica evolutiile din trimestrul I - 2009 privitoare la cresterea somajului, scaderea abrupta a veniturilor bugetare, deprecierea leului, etc. Si mai confirma un lucru: vulnerabilitatea economiei romanesti in fata crizei mondiale. Acum trebuie sa intelegem cat de necesar este acordul semnat cu FMI, UE si celelalte Institutii Financiare. Intarzierea semnarii acestui acord ar fi avut ca efect adancirea crizei, prelungirea perioadei de recesiune economica pentru un orizont de timp imprevizibil. Este cred pentru prima data in istoria post decembrista cand Romania a reactionat in timp util preintampinand pericolul unui derapaj macroeconomic major.

Astazi exemplul Romaniei incearca a fi copiat si de alte state, care insa, din pacate pentru ele, au pierdut startul iar consecintele sunt greu de inlaturat. Trebuie sa ne amintim ca in toamna anului trecut si chiar in prima parte a acestui an, o mare parte a populatiei traia cu teama ca-si vor pierde economiile depuse in banci, iar cursul leu-euro se situa pe un trend care dadea insomnii celor care au angajat credite in valuta. Beneficiarii creditelor ipotecare se vedeau aruncati in strada de catre bancile creditoare si cate alte perspective sumbre ar fi putut fi astazi realitati daca sistemul bancar ar fi fost vulnerabil in fata crizei financiare. Acordul de imprumut nu ne va aduce "paine pe masa" imediat dar cu siguranta ne ajuta sa mancam mai linistiti, painea putina pe care o avem.

Nimeni nu cred ca mai traieste cosmarul pierderii economiilor din banci, aprecierea leului face mai suportabile ratele la imprumuturi si, cu siguranta, va tempera cresterea preturilor. Continui sa cred ca guvernatorul BNR are dreptate atunci cand afirma ca in Romania, momentul de inflexiune in evolutia crizei, se localizeaza in intervalul aprilie-mai. Cand de ampla va fi panta de revenire pe un trend ascendent, ramane de vazut! Pe cat de imprevizibil s-a instalat criza, pe atat de imprevizibila va fi evolutia post-criza! Directionarea resurselor publice catre investitii, stimularea productiei agricole si accesarea unui volum mare de fonduri europene ar putea face ca semestrul II sa compenseze, in buna parte, caderea economica din prima jumatate a anului. La noi, criza s-a instalat in trimestrul IV al anulului trecut si s-a adancit in trimestrul I al acestui an.

Evolutiile din trimestrul II ne indica o oarecare stabilizare, potentialul negativ se pare ca se epuizeaza, exporturile cresc, numarul de someri a crescut foarte putin in aprilie fata de martie, deficitul de cont curent este intr-o scadere spectaculoasa, investitiile straine directe sunt peste deficitul de cont curent pe un trend crescator, iar moneda nationala face obiectul unor previziuni de apreciere la care nimeni nu ar fi avut curajul sa gandeasca acum catva timp. La toate acestea trebuie remarcat faptul ca banii si-au reluat circuitul interbancar, bancile au prins curaj in a se imprumuta intre ele, din nou, iar bancile mama nu numai ca nu-si retrag banii de la filialele din Romania ci, dimpotriva au inceput sa le suplimenteze liniile de credit (cateva, nu chiar toate)"

vineri, 15 mai 2009

PIB-ul "picat" cu 2,6% fata de trimestrul IV 2008

Institutul Naţional de Statistică publică trimestrial estimări privind evoluţia Produsului Intern Brut (PIB) în trimestrul curent faţă de trimestrul corespunzător din anul precedent - indice brut şi faţă de trimestrul anterior - indice ajustat sezonier.

Prima astfel de estimare făcută în acest an a venit ca un fel de semnal de alarmă.

Produsul Intern Brut s-a redus, în trimestrul I 2009 comparativ cu trimestrul IV 2008, cu 2,6% (date ajustate sezonier) şi cu 6,4% faţă de trimestrul I 2008 (date neajustate).

Conform estimărilor realizate pe baza datelor ajustate sezonier, în trimestrele II şi III din anul 2008 Produsul Intern Brut a crescut faţă de trimestrul precedent cu 0,3%, respectiv cu 0,4%. În trimestrul IV 2008 s-a înregistrat o reducere a Produsului Intern Brut faţă de trimestrul III cu 3,4 procente.

duminică, 10 mai 2009

Echipa Societatii Jurnalistilor "Dunarea de Jos" din nou premiata

A treia editie a Campionatului International de Gatit in Aer Liber a fost un nou succes pentru Societatea Jurnalistilor "Dunarea de Jos". Eforturile noastre au fost incununate cu doua premii: Reteta Etapei - din partea organizatorilor si Premiul Special al Juriului pentru cea mai Originala Ciorba Pescareasca!
Nu pot spune decat ca: AVEM ECHIPA!!!!! AVEM VALOARE!!!!

luni, 4 mai 2009

Basescu vrea pe Hi5!

Sa nu-mi vina sa cred! Desi n-am nicio treaba cu site-ul asta, primesc invitatii! Sa fi ramas Basescu fara prieteni?

Incep pregatirile pentru Campionatul International de Gatit

In fiecare an ne-am obisnuit sa mergem la Campionatul International de Gatit in Aer Liber. Spun "ne-am obisnuit" pentru ca n-am mers singur pana acum, la cele doua editii anterioare. Echipa Societatii Jurnalistilor Dunarea de Jos a fost cea care de fiecare data a strans cei mai multi vizitatori langa ceaunul cu ciorba de peste adevarata. Asa o sa fie si anul acesta cand ciorba de peste va fi una regeasca. Unde? La Bucuresti, in Parcul Izvor! Cand? Intre 8 si 10 mai! La standul Societatii Jurnalistilor Dunarea de Jos, va astept, la cea mai tare ciroba de peste din Uniunea Europeana! Sigur ciorba noastra de peste va surclasa omleta imensa care se va pregati intr-o tigaie de dimensiuni gigantice, tigaie care am inteles ca a luat drumul Clujului si va veni spre Bucuresti in scurt timp.
Dar pana pe 8 mai, putintica rabdare si tutun, ca ne grabim sa bagam coada-n balta!
Va raman dator cu ceva imagini filmate de la editia a doua a campionatului!

vineri, 1 mai 2009

Doi liberali de toata lauda

Ultima sedinta a Senatului a avut si momente vesele. Cu liberalii Paul Ichim si acelasi Mircea Diaconu. Faine personaje.
Penultimul punct al ordinii de zi afost rezervat unui proiect denumit "Proiect de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 152/2008 pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea si functionarea Ministerului Internelor si Reformei Administrative si pentru infiintarea Fundatiei „Colegiul National de Afaceri Interne". (articol unic) – adoptat tacit de Camera Deputatilor.
Cum se vede, o Ordonanta data in 2007, pentru prezentarea careia lberalii amintiti abia asteptau sa ia cuvantul in plen, la punctul dezbateri.
Primul a fost medicul Paul Ichim, care s-a intrebat de ce este nevoie de o astfel de lege pentru infiintarea unei fundatii cand exista o lege a fundatiilor. Mircea Diaconu nu s-a putut abtine si a luat cuvantul explicand ca se face o discriminare prin adoptarea acestui act pentru ca cei care vor sa infiinteze o fundatie si sa o declare de utilitate publica trebuie sa parcurga toti pasii inscrisi in actele normative care reglementeaza infiintarea acestor structuri, iar in cazul Fundatiei „Colegiul National de Afaceri Interne" se sar acesti pasi.
Criticand acest fapt, cei doi senatori au uitat sa vada cine semneaza ordonanta din 2007- Calin Popescu Tariceau, Cristian David si Varujan Vosganian (ultimii doi prezenti in sala Senatului).
Citand din unul dintre cei doi senatori care au luat pozitie fata de respectivul act normativ - Exista politicieni care fac si "politica naiva"!

marți, 28 aprilie 2009

Atacul liberal din Senat

Inceputa cu o intarzire de o ora, sedinta de luni a Senatului nu a fost lipsita de o serie de atacuri, in special din partea PNL, la adresa actualei guvernari, dar si la adresa presedintelui Senatlui, Mircea Geoana.
Inscris la punctul "Declaratii politice", senatorul PNL Mircea Diaconu, i-a linistit pe colegii din PD-L si PSD, spunand ca nu va vorbi despre ordonanta de schimbare a directorilor din institutiile deconcentrate, desi "s-a facut o eroare care trebuie indreptata repede". "Au scapat directorii de gradinite", a declarat Mircea Diaconu.
Revenint la ideea de baza a declaratiei sale politice, Mircea Diaconu a adus in discutie motivul pentru care roseste cand aude pe strada oameni care discuta despre salariile senatorilor. Salariile mari palesc, insa, in fata celor pe care angajatii Senatului le iau. Si spune Mircea Diaconu cum a facut o solicitare la Directia Logistica a Senatului, unde directorul ia un salariu de doua ori mai mare decat indemnizatia pe care o ia el ca senator, solicitare referitoare la transferul unor bunuri scose din uz la Senat pentru a-si dota cabinetul parlamentar. Raspunsul, sustine senatorul PNL, a fost unul pe masura competentei si salariului de director la Directia Logistica: "Va informam ca ordonanta "x" a blocat achizitionarea de mobilier nou".
Avand un asemenea raspuns, Mircea Diaconu a cerut presedintelui Senatului, Mircea Geoana, sa indrepte situatia, chiar si salariala, a directorului, care cu atata "competenta" a putut da un asemenea raspuns.
Si unde mai pui ca directorul cu pricina nu e singurul din peisaj.

sâmbătă, 25 aprilie 2009

„Pregatiti doua butoaie de vin pentru la toamna”



Acesta a fost mesajul presedintelui PSD, Mircea Geoana, catre locuitorii orasului Tg. Bujor, din judetul Galati. Aflat in vizita in judetul inconjurat de Dunare, Siret si Prut, seful social democratilor si-a exprimat dorinta de a avea in toamna, la Cotroceni, doua butoaie cu vinul „Printesa Covurluiului”, fabricat in statiunea viticola de la Tg. Bujor, pentru a sarbatori victoria in alegerile prezidentiale.
|nsotit de vicepremierul Dan Nica si de ministrul Agriculturii, Ilie Sirbu, Mircea Geoana a vizitat localitatile Tg. Bujor si Schela, iar mai apoi a participat la Conferinta Organizatiei Judetene a PSD, unde Dan Nica a fost reales in functia de presedinte. „Va multumesc pentru increderea pe care mi-ati acordat-o anul trecut cind am candidat in acest colegiu si eu sint mindru ca presedintele Mircea Geoana porneste cursa pentru prezidentiale de la Tg. Bujor”, a precizat Dan Nica.
„Mi-a atras atentia ca aici este o statiune viticola care are un vin, care se cheama Printesa Covurluiului. Eu va rog foarte mult sa puneti deoparte vreo doua butoaie pentru ca in noimebrie o sa am nevoie de vin sa sarbatorim victoria la prezidentiale”, a cerut Mircea Geoana locuitorilor din Tg. Bujor.
La Schela, Mircea Geoana a vorbit in fata a peste 800 de persoane, iar la final, rugat de o batrina sa-l asculte, a ajutat-o pe aceasta sa urce in biroul primarului unde i-a ascultat problemele. Batrina, vizibil jenata de faptul ca pantofii ii erau murdari de noroi, s-a descaltat la intrarea in primarie si a mers desculta la bratul presedintelui PSD.

Trafic