joi, 10 septembrie 2009

Parlamentarii si salarizarea unica

Victor Paul Dobre - presedinte, Comisia pentru Munca si Protectie Sociala

Pe aceasta lege cadru a fost un angajament al Guvernului cu FMI. Este o lege impusa Guvernului, care are termen de aprobare dat de FMI, pentru ca asa este la noi - altii dau termene Guvernului, data de 30 octombrie. Legea putea fi dezbatuta in proceduri normale. Din pacate, actualul Guvern nu-si tine nici macar o promisiune si are o singura regula: aceea de a trata intr-o maniera incalificabila Parlamentul.
Legea, la art. 8, spune ca salariile bugetarilor, a marii majoritati a bugetarilor, se ingheata. Conform art. 42, pentru anul 2011, urmeaza sa fie elaborat un proiect de lege al salarizarii, simplificat.
Practic, doua lucruri aduce aceasta lege: salariul minim de 705 lei de la 1 ianuarie 2010, de a carui majorare nu vor beneficia bugetarii si care va reduce locurile de munca si posibilitatea functionarilor publici de a avea slujbe in sectorul privat, ceea ce o alta lege, a Guvernului Nastase, considera a fi incompatibilitate. Deci, satul zice functionarilor publici "nu avem bani si mergeti si gasiti de lucru si la privat".

Viorel Stefan - presedinte, Comisia de Buget-Finante si Banci

Legea salarizarii unice este o incercare curajoasa a actualului Guvern de a face ordine intr-un domeniu in care, mai ales in ultimii ani, s-a instalat un haos de nedescris, ajungandu-se ca, practic, fiecare domeniu bugetar sa aiba reguli proprii de salarizare.
Cu siguranta vor fi si nemultumiri. Important este sa intelegem cu totii ca plata salariilor din banul public trebuie sa se faca pe criterii si dupa reguli precise, unitare si mai ales transparente.

Bogdan Ciuca - vicepresedinte, Comisia juridica, de disciplina si imunitati

Am crezut de la bun inceput ca Legea salarizarii va starni nemultumiri. Se pare ca, lucrata fiind in Guvern, cei care lucreaza in Guvern si-au impus niste beneficii. Sunt directori din minister care vor castiga mai mult ca un judecator sau un parlamentar. Este anormal sa nu existe o grila stabilita pe niste criterii si care sa faca referire si la pozitia sociala. Exista soferi care castiga mai mult decat un parlamentar. In zona Agentiilor sunt salarii foarte mari, de 200 de milioane si sporuri. Deci, nu in zona parlamentara exista aceste salarii si in zona guvernamentala.

Niciun comentariu:

Trafic