Postam ieri informatiile Institutului National de Statistica (INS) referitoare la reducerea PIB-ului in trimestrul I cu 2,6% comparativ cu trimestrul IV 2008. Am fost curios sa aflu cum vede acest fapt deputatul Viorel Stefan, presedintele Comisiei de Buget-Finante, incercand astfel sa inteleg si eu o mica parte din lumea noastra financiara.
Cei interesati pot prelua din explicatiile presedintelui Comisiei de Buget-Finante din Camera Deputatilor.
Viorel Stefan, deputat, presedintele Comisiei de Buget Finante:
„INS confirma prin date statistice ceea ce am simtit cu totii ca se intampla in Romania incepand cu trimestrul IV al anului 2008, adica reducerea productiei in mai toate domeniile de activitate economica urmare a contractiei pietelor de desfacere lovite grav de criza financiara. Acest lucru explica evolutiile din trimestrul I - 2009 privitoare la cresterea somajului, scaderea abrupta a veniturilor bugetare, deprecierea leului, etc. Si mai confirma un lucru: vulnerabilitatea economiei romanesti in fata crizei mondiale. Acum trebuie sa intelegem cat de necesar este acordul semnat cu FMI, UE si celelalte Institutii Financiare. Intarzierea semnarii acestui acord ar fi avut ca efect adancirea crizei, prelungirea perioadei de recesiune economica pentru un orizont de timp imprevizibil. Este cred pentru prima data in istoria post decembrista cand Romania a reactionat in timp util preintampinand pericolul unui derapaj macroeconomic major.
Astazi exemplul Romaniei incearca a fi copiat si de alte state, care insa, din pacate pentru ele, au pierdut startul iar consecintele sunt greu de inlaturat. Trebuie sa ne amintim ca in toamna anului trecut si chiar in prima parte a acestui an, o mare parte a populatiei traia cu teama ca-si vor pierde economiile depuse in banci, iar cursul leu-euro se situa pe un trend care dadea insomnii celor care au angajat credite in valuta. Beneficiarii creditelor ipotecare se vedeau aruncati in strada de catre bancile creditoare si cate alte perspective sumbre ar fi putut fi astazi realitati daca sistemul bancar ar fi fost vulnerabil in fata crizei financiare. Acordul de imprumut nu ne va aduce "paine pe masa" imediat dar cu siguranta ne ajuta sa mancam mai linistiti, painea putina pe care o avem.
Nimeni nu cred ca mai traieste cosmarul pierderii economiilor din banci, aprecierea leului face mai suportabile ratele la imprumuturi si, cu siguranta, va tempera cresterea preturilor. Continui sa cred ca guvernatorul BNR are dreptate atunci cand afirma ca in Romania, momentul de inflexiune in evolutia crizei, se localizeaza in intervalul aprilie-mai. Cand de ampla va fi panta de revenire pe un trend ascendent, ramane de vazut! Pe cat de imprevizibil s-a instalat criza, pe atat de imprevizibila va fi evolutia post-criza! Directionarea resurselor publice catre investitii, stimularea productiei agricole si accesarea unui volum mare de fonduri europene ar putea face ca semestrul II sa compenseze, in buna parte, caderea economica din prima jumatate a anului. La noi, criza s-a instalat in trimestrul IV al anulului trecut si s-a adancit in trimestrul I al acestui an.
Evolutiile din trimestrul II ne indica o oarecare stabilizare, potentialul negativ se pare ca se epuizeaza, exporturile cresc, numarul de someri a crescut foarte putin in aprilie fata de martie, deficitul de cont curent este intr-o scadere spectaculoasa, investitiile straine directe sunt peste deficitul de cont curent pe un trend crescator, iar moneda nationala face obiectul unor previziuni de apreciere la care nimeni nu ar fi avut curajul sa gandeasca acum catva timp. La toate acestea trebuie remarcat faptul ca banii si-au reluat circuitul interbancar, bancile au prins curaj in a se imprumuta intre ele, din nou, iar bancile mama nu numai ca nu-si retrag banii de la filialele din Romania ci, dimpotriva au inceput sa le suplimenteze liniile de credit (cateva, nu chiar toate)"
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu