marți, 20 octombrie 2009
Boc - persoana non grata in Parlament
Senatorul PNL, Varujan Vosganian a precizat ca parlamentarii primesc, la pensie, de la stat, doar diferenta de bani dintre pensia calculata in baza contributiei si cea oferita prin legea speciala.
Senatorul PSD, Petre Daea, a sustinut ca "astazi traim cea mai stupida perioada, in care un sef al Guvernului, fara noima, ataca un domeniu pe care nu-l explica". El s-a aratat deranjat de pozitia "unui demnitar care are responsabilitatea conducerii Guvernului". "Domnul premier, ca un ventilator, a prezentat natiunii o situatie incompleta si pentru ca a venit timpul discutarii unui act normativ care vizeza acest domeniu fac cateva consideratii si propuneri. Mi-am facut un calcul si vorbesc despre mine. Am 36 de ani in campul muncii. Am numai 4 ani ca senator. Ma apropii de varsta cand se incheie cartea de munca. Sa-mi pun intrebarea: ies pensionar parlamentar? daca am lucrat 36 de ani si in Parlament numai 4, sunt eu cu pensie nesimtita? De aceea va propun sa supuneti la vot retrimiterea la comisie a acestui act, pentru a avea posibilitatea solicitarii ministerului de resort sa spuna care este situatia de fapt in Senat: cati pensionari sunt, care este efortul economic", a mai spus Petre Daea.
Senatorul PD-L, Radu F. Alexandru, a precizat ca sustine retrimiterea la comisie a proiectului. "Ne confruntam cu o situatie al naibii de critica. Spun, insa, ca astazi acest lucru care ni se cuvine nu poate fi onorat. A spune ca un premier trebuie declarat persoana non grata este o formulare pe care nu mi-as fi inchipuit ca ar putea fi facuta sub cupola acestei institutii. Nu acum s-a prabusit increderea in Parlament pentru ca domnul Emil Boc a facut o afirmatie pe care o crede", a mai spus Radu F. Alexandru.
Initiativa discutata in plenul Senatului apartine senatorului PSD+PC, Dan Voiculescu.
sâmbătă, 17 octombrie 2009
EcoGalati
joi, 15 octombrie 2009
Chestiuni de procedura
Avem o nominalizare - Ce facem cu ea?
Lucian Croitoru este nominalizarea presedintelui Basescu pentru functia de premier al Romaniei.
Dar daca Opozitia coagulata in jurul lui Kalus Johannis nu il vrea pe Croitoru.... Procedura spune ca in termen de 10 zile, prim-ministrul desemnat cere parlamentului stabilirea datei pentru acordarea increderii.
Regulamentul sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului spune:
Art. 72. - Birourile permanente, în condiţiile art.3 din prezentul regulament, stabilesc data şedinţei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului, luând totodată măsuri pentru convocarea deputaţilor şi senatorilor. Fiecare candidat pentru funcţia de ministru, înscris în lista Guvernului, va fi audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru. În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat, pe care îl vor prezenta candidatului pentru funcţia de prim-ministru.
Ce se va intampla daca in Birourile permanente nu se intruneste cvorumul necesar stabiliii datei la care noul Guvern trebuie sa se prezinte in Parlament?
marți, 13 octombrie 2009
Parlamentarii, motiunea, guma de mestecat si noul Guvern
Dar, pana la urma votul cu bile a trecut, urmeaza negocierile pentru un nou Guvern. Cu Elena Udrea pe post de premier "zvonat" sau cu un nou primar in postura de posibil prim-ministru.