joi, 29 aprilie 2010

Povestea votului dat de deputaţii gălăţeni pentru ANI


Deşi trebuia să ajungă în plenul Camerei Deputaţilor înainte de ora 12.00, raportul Comisiei Juridice din camera inferioară a Parlamentului a ajuns după ora 17.00. Chiar şi aşa, mai târziu, Legea ANI a fost votată cu „forcepsul”, la fel ca atunci când a fost schimbată Legea Fundamentală, iar scrutinul a fost prelungit cu încă o zi din cauză că nu se întrunea numărul de voturi necesar modificării.
Dar să revenim lângă Dunăre şi să numărăm şi noi voturile parlamentarilor gălăţeni date pentru Legea ANI

ORA 18.01
Prezenti 204
Voturi pentru (DA) 151
Voturi împotrivă (NU) 2
Abţineri 49
Nu au votat 2

PD-L 89
PSD+PC 2
PNL 28
UDMR 13
Minorităţi 11
Independenţi 10

Deputaţi gălăţeni

Axenie Carmen PD-L - Nu apare pe lista votanţilor
Boldea Mihail PD-L - Nu apare pe lista votanţilor
Ciuca Bogdan PSD+PC – Abţinere
Dobre Victor Paul PNL – Vot pentru (DA)
Nica Dan PSD+PC – Nu apare pe lista votanţilor
Pâslaru Florin PSD+PC – Nu apare pe lista votanţilor
Roşca Lucreţia PSD+PC – Nu apare pe lista votanţilor
Ştefan Viorel PSD+PC – Abţinere
Toader Mircea PD-L – Vot pentru (DA)

ORA 18.47

Prezenti 185
Voturi pentru (DA) 176
Voturi împotrivă (NU) 6
Abţineri 2
Nu au votat 1

PD-L 83
PSD+PC 34
PNL 24
UDMR 14
Minorităţi 13
Independenţi 8

Axenie Carmen PD-L - Nu apare pe lista votanţilor
Boldea Mihail PD-L - Nu apare pe lista votanţilor
Ciuca Bogdan PSD+PC – Vot pentru (DA)
Dobre Victor Paul PNL – Vot pentru (DA)
Nica Dan PSD+PC – Nu apare pe lista votanţilor
Pâslaru Florin PSD+PC – Nu apare pe lista votanţilor
Roşca Lucreţia PSD+PC – Vot pentru (DA)
Ştefan Viorel PSD+PC – Vot pentru (DA)
Toader Mircea PD-L – Vot pentru (DA)


Rezultatul voturilor exprimate sunt publice si au fost preluate de pe site-ul oficial al Camerei Deputatilor – www.cdep.ro.

miercuri, 21 aprilie 2010

Cât câştigă angajaţii AFDJ şi APDM

Bugetele de venituri şi cheltuieli ale celor două companii care îşi desfăşoară activitatea la Galaţi au fost aprobate şi din ele se poate vedea limpede care sunt sarariile cu care pleacă acasă, la finalul lunii, angajaţii lor.
Astfel, cei 137 de angajaţi ai APDM Galaţi ridică lunar 2.147,81 lei, salariul fiind cel mediu calculat la nivelul companiei. În buget mai sunt alocaţi 297,00 mii lei pentru tichete de masă şi alocaţii de hrană.
La AFDJ pentru cei 939 de angajaţi salariul mediu calculat este de 2.438,53 lei, iar bugetul pentru tichetele de masă acordate este de 850,00 mii lei.

marți, 13 aprilie 2010

Aseară la Ambasada Poloniei


Tragedia de la Smolensk m-a impresionat nespus de tare.
Aseară am trecut prin faţa Ambasadei Republicii Poloneze din Bucureşti.

miercuri, 7 aprilie 2010

Marinela Dobrea trimisa in judecata pentru un prejudiciu de 7 miliarde de lei vechi

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a fostei directoare a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi, Marinela Dobrea şi a fiicei acesteia pentru un prejudiciu de aproape 7 miliarde de lei vechi.
DNA a dispus trimiterea în judecată a următoarelor persoane:
DOBREA MARINELA, fost director general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea şi fals intelectual,
DOBREA LUCIA RALUCA (fiica lui Dobrea Marinela), fostă angajată în cadrul DGASPC Galaţi, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de spălare de bani în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, participaţie improprie la neglijenţă în serviciu în formă continuată,
RADU ALINA ŞTEFANIA, asociat unic şi administrator la SC CRISTAL 2004 SRL Galaţi, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată,
BĂLAN LENUŢA, economist în cadrul SC CRISTAL 2004 SRL Galaţi, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată,
SERGHE ADRIAN, fost administrator al SC SECURITY GUARD SRL Galaţi, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată,
BORSOS SANDOR, asociat şi administrator la SC SANREG SRL Reghin, judeţul Mureş, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice,
MITINCU – CARAMFIL IULIAN, fost consilier juridic în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de neglijenţă în serviciu,
AMBRINOC CARMEN, inspector principal în cadrul Administraţiei Finanţelor Publice Galaţi, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea neglijenţă în serviciu.
Din rechizitoriu

În perioada decembrie 2006 - februarie 2008, în calitate de conducător şi ordonator de credite al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi, inculpata Dobrea Marinela a angajat în mod ilegal o serie de cheltuieli bugetare care au determinat prejudicierea bugetului instituţiei cu aproximativ 700.000 lei şi prejudicierea intereselor legale ale copiilor aflaţi în plasament la asistenţii maternali, avantajând în schimb mai multe firme aflate în sfera sa de interese.
Astfel, în anul 2006, cu ocazia iniţierii şi desfăşurării unor proceduri de achiziţii publice în contradicţie cu dispoziţiile legale, respectiv achiziţionarea de articole de încălţăminte de la SC SANREG SRL Reghin şi de articole de cazarmament (cearşafuri, pături, perne, pilote) de la SC RAMIELLA ME SRL Galaţi, inculpata Dobrea Marinela a lezat interesele legale ale copiilor aflaţi în plasament la asistenţii maternali, obţinând în schimb avantaje de natură patrimonială în valoare de 141.529,5 lei pentru cele două firme. Aceasta, în condiţiile în care, dispoziţiile legale prevăd acordarea, pentru fiecare copil încredinţat sau dat în plasament la asistentul maternal profesionist, a sumelor necesare acoperirii cheltuielilor lunare de hrană, echipament, cazarmament (sumele fiind suportate din bugetul consiliului judeţean) şi nu a produselor ca atare. În plus, deşi echipamentele au fost cumpărate în contul drepturilor pentru anul 2006, acestea au fost predate către beneficiari abia în cursul anului 2007, iar încălţămintea achiziţionată era neadecvată vârstei copiilor. Documentaţia în vederea atribuirii unuia dintre aceste contracte a fost avizată de inculpatul Mitincu Caramfil Iulian. La prezentarea ofertei financiare, SC SANREG SRL Reghin, prin inculpatul Borsos Sandor, a adăugat în mod nejustificat cuantumul aferent cotei de TVA, deşi firma nu era plătitoare de TVA, în valoare de 21.172,67 lei, bani pe care ulterior i-a şi încasat de la DGASPC Galaţi.
De asemenea, la organizarea şi desfăşurarea procedurilor de achiziţii publice pentru serviciile de întreţinere curăţenie şi pază aferente anilor 2006 şi 2007, inculpata Dobrea Marinela a favorizat firmele SC CRISTAL 2004 SRL Galaţi şi SC SECURITY GUARD SRL. Ulterior, în vădită contradicţie cu clauzele contractuale şi cu dispoziţiile legale, la cererea nejustificată a inculpaţilor Radu Alina Ştefania, Bălan Lenuţa şi Serghe Adrian (reprezentanţi ai celor două firme) de a majora tarifele contractuale, inculpata Dobrea Marinela a încheiat acte adiţionale prin care bugetul instituţiei a suferit importante pagube materiale. În plus, în cursul anului 2007, inculpata a dispus achiziţionarea, de către instituţie, prin încredinţare directă, a unor servicii de catering, transport şi mobilier de la diferiţi agenţi economici prin intermediul SC CLEANEXPO SRL Galaţi la care administrator de fapt era fiica sa Dobrea Lucia Raluca. Prin interpunerea acestei firme a fost evitată procedura cererii de oferte, iar sub aparenţa adaosului comercial au fost plătite de instituţie sume foarte mari. Prejudiciul în dauna bugetului instituţiei cauzat prin achiziţiile efectuate de la firmele SC CRISTAL 2004 SRL Galaţi, SC SECURITY GUARD SRL şi SC CLEANEXPO SRL Galaţi este în sumă totală de 691.362,32 lei, reprezentând totodată şi avantaj de natură patrimonială pentru aceste trei firme. Una din cererile nejustificate de majorare a tarifului contractual a fost avizată, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi contractuale, de inculpatul Mitincu Caramfil Iulian.
Totodată, inculpata Dobrea Marinela în calitate de responsabil al proiectului cu finanţare PHARE „Campanie de educare privind drepturile copilului” a întocmit şi semnat un document, în care a atestat în mod nereal decontarea cheltuielilor de transport şi cazare pentru participanţii la seminarii, document pe care l-a prezentat autorităţii contractante împreună cu raportul financiar final. În acest fel, inculpata a obţinut plata finală în cuantum de 1.774,96 euro din bugetul general al Comunităţilor Europene.
În calitate de administrator de fapt al SC CLEANEXPO SRL Galaţi, inculpata Dobrea Lucia Raluca, a dobândit suma de 31.015,23 lei de la DGASPC Galaţi - produs al infracţiunii de abuz în serviciu comisă de inculpata Dobre Marinela - sumă ce a fost achitată în plus de instituţie sub aparenţa adaosului comercial practicat de firma menţionată, urmare interpunerii în derularea unor contracte de achiziţie publică. Această posibilitate a fost creată şi prin încălcarea, din culpă, a atribuţiilor de serviciu de către inspectorul principal din cadrul Administraţiei Finanţelor Publice Galaţi, inculpata Ambrinoc Carmen care a acceptat la plată mai multe ordine de plată prezentate de Dobrea Lucia Raluca, deşi aceasta nu avea drept de semnătură.
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 691.362,32 lei, iar Ministerul Finanţelor Publice – Oficiul de Plăţi şi Contractare PHARE, cu suma de 1774,96 euro.
În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor inculpatei Dobrea Marinela, până la concurenţa sumelor de 691.362,32 lei şi 1774,96 euro.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Galaţi.
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

„Educaţia - de la supravieţuire la colaps”


Astăzi Senatul dezbate moţiunea simplă pe educaţie introdusă de PNL si semnată de 41 de parlamentari. PSD a anunţat deja că susţine moţiunea, iar 18 parlamentari social-democraţi au şi semnat-o.
Agerpres susţine că odată cu înaintarea moţiunii pe Educaţie, liderul senatorilor liberali, Puiu Haşotti, i-a mulţumit fostului ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu (PSD) pentru "corectele observaţii şi rectificări" pe care le-a făcut textului iniţial. Partidul Conservator a anunţat, la rândul său, că va susţine această moţiune şi "va contribui, dacă va fi invitat, cu propriile propuneri şi măsuri", deoarece nu este de acord cu proiectul legii Educaţiei, iniţiat de Guvern.
Democrat-liberalii au informat că nu se opun dezbaterii moţiunii simple pe tema Educaţiei, arătând că vor prezenta, cu acest prilej, propriile argumente în favoarea proiectului iniţiat de Cabinetul Boc.
Premierul Emil Boc şi ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, au fost invitaţi miercuri la grupul senatorial al PD-L, pentru a discuta pe marginea moţiunii simple.
Cei 41 de senatori PNL şi PSD semnatari ai moţiunii susţin că situaţia din sistemul educaţional din România s-a agravat ca urmare a "lipsei de viziune strategică, a lipsei de transparenţă şi de capacitate managerială ale Guvernului Boc".

Trafic