joi, 29 noiembrie 2007

Cine pleacă şi cine vine?

Galaţiul este, din câte ştiu eu la ora asta, singurul judeţ din ţară care are doi eurodeputaţi în Parlamentul European. După validarea numerelor de mandate pentru Parlamentul European din Galaţi vor pleca Adriana Ţicău, de la PSD şi actualul viceprimar al municipiului Galaţi, căruia nu-i voi da numele în semn de solidaritate de breaslă şi continuând astfel protestul declanşat de Societatea Jurnaliştilor Dunărea de Jos (protest pe care l-am postat zilele trecute tot aici). Să revenim şi să vedem cine pleacă şi cine vine?

Viceprimar nou dar vechi

Postul de viceprimar lăsat liber după plecarea în postul de europarlamentar a respectivului de la partidul respectiv va fi scos la bursa negocierilor politice. Pentru el vor negocia conservatorii şi social democraţii. Membrii acelui partid faţă de care noi, jurnaliştii din Galaţi protestăm, nu au reuşit să-şi facă în Consiliul Local Galaţi nici măcar un grup aşa cum scrie la carte. De ce? Pentru că ei sunt doi în Consiliu, iar un grup se constituie din minim trei consilieri. Aşa că au mai bifat un succes.

Social democraţii se pregătesc să-şi urce în scaunul de viceprimar omul. Este vorba despre Lucian Podlaţi. Omul este fost viceprimar, ştie cu ce se mănâncă negocierea în administraţie şi l-a mai avut şef de primărie pe Nicolae.

Liberalii au deja un viceprimar, ce-i drept cam încet la picior când e vorba să vină la timp la conferinţele de presă. Faptul că îl au deja pe MRC viceprimar îi va face să nu ridice pretenţii vis-a-vis de acest post.

Cine vine la CJ?

La Consiliul Judeţului este posibil să asistăm din nou la alegeri pentru vicepreşedinte. Asta pentru că, în proporţie de 80%, Eugen Chebac va accepta funcţia de senator, după plecarea Adrianei Ţicău ca europarlamentar cu drepturi depline.

Există şi aici un dar. Dacă Eugen Chebac nu va pleca în Senat de pe lista social democraţilor va pleca fostul prefect Traian Mândru. Frumos este că înaintea lui Traian Mândru se află un alt fost. Ilie Plătică Vidovici, acum fost senator. Dar actual preşedinte al Alianţei Ecologiste din România filiala Galaţi. Dar el nu intră în calcului pentru Senat pentru că a fost exclus din PSD. Dacă nici Traian Mândru nu vrea la Senat şi îi place postul călduţ de consilier al primarului, atunci pe fotoliul de senator va urca … Benone Puşcă.

Aşadar, pentru funcţia de vicepreşedinte la Consiliul Judeţului vor exista mai multe propuneri. Bârfele târgului spun că PSD îi are pe ţeava tunului pe Ştefan Simion şi Trandafir Avram, deşi mai există şi alte nume acolo – Dieter Krampultz sau Nicolae Bacalcaşa.

Din partea conservatorilor ar putea intra în calcul Cristian Istrate sau Petrică Munteanu. Primul, pentru că acum nu mai este director la Electrocentrale, iar cel de-al doilea pentru că se zice în PC că s-a mişcat bine la alegeri şi mai era pe val la un moment dat, fiind aproape de funcţia de prefect la Brăila.

Nici aici liberalii nu vor emite pretenţii pentru că au o funcţie de vicepreşedinte, ocupată de Marcela Sighinaş. Se pare, deci, că cei mai liniştiţi sunt liberalii, care vor trebui să se decidă pe cine susţin şi ce cer la schimb.

Niciun comentariu:

Trafic