joi, 20 august 2009

CONSILIUL CONCURENTEI INVESTIGHEAZA ARCELORMITTAL GALATI

Consiliul Concurentei a declansat o investigatie avand ca obiect posibila incalcare a obligatiilor agentilor  economici in domeniul concentrarilor economice instituite de Legea concurentei nr.21/1996 (art. 15).

"Din analiza unei plangeri formulate de Comvex, operator portuar din Portul Constanta, autoritatea de concurenta a retinut posibila exercitare a unei influente determinante asupra Comvex de catre societati din grupul ArcelorMittal, implicit in contextul unor relatii comerciale de lunga durata intre cei doi si a unei posibile dependente economice. In cazul in care, in urma investigatiei, nu se constata existenta unui control al lui ArcelorMittal asupra Comvex, Consiliul Concurentei isi rezerva dreptul de a se autosesiza cu privire la alte posibile incalcari ale legii in speta in cauza", a declarat domnul Bogdan Chiritoiu, Presedintele Consiliului Concurentei. 

Societatea Comvex a reclamat Consiliului Concurentei, in luna iulie, mai multe posibile incalcari ale legii si anume:

-         exercitarea controlului asupra Comvex de catre ArcelorMittal, in baza unui procent de 36%, achizitionat in cursul anului 2008, si a unor relatii de dependenta economica;

-         o intelegere intre ArcelorMittal Galati, societatea mama ArcelorMittal Holding SA si o alta societate a grupului, Expert Placement Services Ltd. prin care s-a incercat eliminarea de pe piata a lui Comvex, prin refuzul de a mai continua colaborarea cu acesta;

-         un abuz de pozitie dominanta al lui ArcelorMittal Galati, impreuna cu societati din grupul sau, abuz manifestat, atat prin exploatarea starii de dependenta economica in care se afla Comvex fata de el dar si prin refuzul de a mai trata cu acesta.

In situatia existentei unui control al lui  ArcelorMittal asupra Comvex, celelalte aspecte sesizate raman fara obiect.

Daca se va constata ca ArcelorMittal Galati a realizat o operatiune de concentrarea economica pe care nu a notificat-o Consiliului Concurentei, acesta este pasibil de sanctiune pentru omisiunea notificarii (amenda poate ajunge la pana la 1% din cifra de afaceri) si pentru punerea in practica a unei operatiuni inainte de emiterea unei decizii de catre autoritatea de concurenta (in aceasta situatie amenda poate ajunge la pana la 10% din cifra de afaceri).

duminică, 9 august 2009

Adresa Compartimentului de Informare Publica a MEC ...

Aveati idee unde se afla Compartimentul de Informare Publica a MEC?
Blestemul "Spiru Haret" n-o iarta pe Ecaterina Andronescu! :)

luni, 3 august 2009

Politisti trimisi in judecata

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpaţi:

-         Dorobăţ Gabriel, în stare de arest preventiv, ofiţer de poliţie cu gradul profesional de inspector de poliţie în cadrul Poliţiei Municipiului Galaţi – Secţia 1 Poliţie, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită şi folosirea în mod direct a informaţiilor ce nu sunt destinate publicităţii, ambele în formă continuată;

-         Ştefan Sebastian Bogdan, ofiţer de poliţie cu gradul profesional de subinspector în cadrul Poliţiei Municipiului Galaţi – Biroul Investigaţii Criminale, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită;

-         Alexandru Nicu, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la luare de mită, în formă continuată

     În rechizitoriul întocmit procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt: 

     În perioada aprilie – mai 2009, inculpatul Ştefan Sebastian Bogdan, în calitate de ofiţer la Poliţia Municipiului Galaţi – Biroul Investigaţii Criminale, a pretins un ceas în valoare de 200 euro de la un denunţător pentru a-i soluţiona favorabil o plângere penală formulată cu privire la săvârşirea unei infracţiuni de furt calificat, în sensul identificării autorilor, tragerii lor la răspundere şi recuperării unei părţi a bunurilor sustrase de la denunţător.

     În aceeaşi cauză, în perioada aprilie – 19 iunie 2009, în mod repetat, inculpatul Dorobăţ Gabriel, în calitate de ofiţer de poliţie în cadrul Poliţiei Municipiului Galaţi – Secţia 1 Poliţie, a pretins direct sau prin intermediul inculpatului Alexandru Nicu, suma totală de 21.150 euro şi un teren, din care a primit 1.150 euro de la acelaşi denunţător, în scopul de a efectua acte de serviciu menite a contribui la identificarea autorilor şi a recuperării bunurilor al căror furt fusese reclamat de denunţător. În acest sens, inculpatul Dorobăţ Gabriel a folosit informaţii confidenţiale obţinute în virtutea atribuţiilor de serviciu şi nu a adus la cunoştinţa superiorilor ori a colectivului care se ocupa de instrumentarea cazului, datele privind locul unde se aflau bunurile sustrase sau despre persoanele care le deţineau.

     La data de 19 iunie 2009, inculpatul Dorobăţ Gabriel a fost prins în flagrant după ce a primit, cu titlu de mită, suma de 1.000 euro. La data de 20 iunie 2009, Curtea de Apel Galaţi a dispus măsura arestării preventive pe termen de 29 de zile faţă de inculpat.

     La instrumentarea acestui dosar, procurorii anticorupţie au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I - Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă şi M.A.I. - Direcţia Generală Anticorupţie.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Galaţi.

Trafic